Direktlänk till inlägg 5 april 2011

Mitt i allt genussnack känns Lisa W Breitholtz utställning ”Welcome to the Dollhouse” helt underbart befriande!

Av Charlotta - 5 april 2011 15:44



 



Mitt i allt genussnack känns Lisa W Breitholtz utställning ”Welcome to the Dollhouse” helt underbart befriande!



Konstnären Lisa W Breitholtz är aktuell med sin utställning ”Welcome to the Dollhouse” på Nils Åbergs galleri på Götabergsgatan i centrala Göteborg. En utställning som förmedlar småskalig estetik i det rosa, milda och mjuka.

 

Lisa är uppvuxen och bor i centrala Göteborg. Hon yrkesarbetar som designer och konstnär. Efter avslutade studier vid estetisk linje vid Schillerska gymnasiet gick Lisa direkt vidare till KV konstskola i Göteborg, för att sedan börja vid HDK med inriktning produktdesign samt textil konst och produktdesign.


Hon inspireras av ”flickiga grejer.”

  -Någon slags flickrums estetik som är ren, enkel och klassisk. Det kan vara allt ifrån porslinsfigurer, dockor, klänningar i tyll och spets, pärlor eller stora luftiga kjolar, säger Lisa.


Konstnären Lisa använder sig av färgerna vitt, rosa, svart i kombination med kraftig röd färg.

Hon gillar att kika in i dockskåpens värld och se det lilla, nätta och vackra som gömmer sig därinne. Som barn tyckte hon om att handla porslinsdockor. Hon gillade också blommigt mönster. Hon lekte oftast med nallar som barn och inte så mycket med dockor.

Hennes föräldrar arbetade som arkitekt respektive designer och var mer intresserade av randigt och helt enkelt inte så intresserade av ”flickgrejer” såsom porslinsdekorationer. Kanske något som påverkat henne i hennes eget skapande som hon gör idag?


Förutom stora kjolar är svanar vackra stilleben säger Lisa och porslinshästar eller cirkushästar som finns på karuseller på Tivolit är också stiliga.


Coco Chanel är ännu en inspirationskälla vilket resulterade i att Lisa skapade Chanels modehus i dockskåpsformat. Hon gillar Coco Chanels färgsättning svart, vitt och rosa. Andra personer som inspirerar är Yoshimoto Nara som skapar flickrums föremål som han förstorar upp. Även Ernst och Helene Billgren inspirerar mycket. Lisa målar en del i kol liksom Helene Billgren också gör.


Andra källor till skapande för Lisa är att hon tycker om det banala. Det som inte är så särskilt fint. Plastigt och billigt och lite kitschigt. Hon gillar kitsch, så länge själen inte tagits bort.


För att få igång den skapande processen och lusten tänker hon inte så mycket på vad hon gör utan bara målar.

-          Det gäller att inte bli för medveten, säger Lisa.

Blir man för medveten och det börjar gå dåligt får man göra en ritual eller bryta för att samla ny kraft till inspiration.


Lisas hobby är keramik. Där finner hon variation eftersom konsten är begränsad. Hon gör också smycken som en extra inkomstkälla. Olika smycken som är enkla men fina.


För individer som inte känner sig kreativa men som ändå är sugna på att komma igång med sitt skapande tipsar Lisa med att man ska våga pröva sig fram.

-          Att våga göra en idé hellre än att inte våga. En idé är först till användning när man har testat, säger Lisa.


Hon föreslår att man inte skall köpa det dyraste pappret när man övar. Utan att istället ha billigt papper och rita på, för att kunna slänga och för att öva upp sig på. Man kan tänka på samma sätt som när man lär sig ett språk. Det viktigaste är att man försöker tala språket och inte fundera på grammatiken hela tiden. På samma sätt gäller det för konsten. Man måste våga pröva sig fram och finna sin egen inspiration.

-          Inte tänka på vad andra tycker är fint. Man ska följa sitt eget hjärta och göra det man brinner för.

-           

Lisa talar också om vikten att inte se sina konkurrenter som fienden, utan mer som vänner.

     - Om det kan gå bra för andra så kan det gå bra för mig också. Det finns utrymme för fler personer, säger hon.


Med utställningen ”Welcome to the Dollhouse” vill Lisa förmedla det vackra i det småskaliga. Att människor får titta in på något litet som ändå är vackert.

Hon vill också förmedla mycket känsla i hennes målningar.


Lisa har bra gott självförtroende och är inte rädd för det hon skapar.

-          Tycker de inte om mina verk så kan jag inte göra så mycket åt det.


Men lite rampfeber har hon allt. Men hennes motto lyder ”Who dare winns”

-          Den som vågar vinner, skrattar Lisa.


Utställning pågår från och med 9 april och tre veckor framöver.

    - Welcome to the Dollhouse utställningen erbjuder klassiskt måleri som är lätt att ta till sig. Den största målgruppen är kvinnor och det är oftast dem som handlar utövar kultur. Varmt välkomna, avslutar Lisa.




Text: Charlotta Lagerberg-Thunes

 

 

  http://www.gallerinilsaberg.se/


http://www.lisawbreitholtz.se/lisa_sv/start.html



Lisa W Breitholtz

Ålder: 32 år den 12 april

Yrke: Konstnär och designer

Familj: Maken Anders och dottern Florence 2 år

Bor: Göteborg innerstad



  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Charlotta - 16 november 2011 11:41


      GRINDKULLEN SÄLJER POPCORNMANNEN POPPE.   På lördag har Maria öppet sin gårdsbutik på Valldavägen 403 mellan 10-14.30 Hon bjuder på egen designade smycken och glögg och pepparkakor för den som vill tjuvstarta.   Hon har också e...

Av Charlotta - 3 november 2011 12:05

NY BOK I SHOPEN POPPA Å MÅ BRA! SA POPPE Provläs nya boken här: http://issuu.com/ulrslo/docs/poppe Första recensionerna på nya boken Poppa å må bra! sa PoppeKUND Underbar barnbok! Våra barn har längtat efter den tredje poppeboken och blev så glada...

Av Charlotta - 29 augusti 2011 09:14

Varje vecka kan ni läsa mina krönikor på Wellnessguiden   Häng med här   http://www.wellnessguide.se/Nyheter/gammal-men-modig-som-fa     Lämnar ni en kommentar blir jag extra glad   Ha det så gott!   Charlie ...

Av Charlotta - 29 augusti 2011 09:02


Ny bok med Popcornmannen Poppe!   Boken kommer denna veckan. I shopen kommer det också att finnas söta vykort, gratualtionskort och fina kalasinbjudningskort.   Hemsidan är under ansiktslyft men poppa gärna in då och då.   Pressrelease ...

Av Charlotta - 18 juni 2011 13:32


  Önskar jag er alla!   Klicka och läs men glöm inte klicka på you tube länken när ni läser...   En låt från barndomen som jag älskar kanske du också gör det....   http://www.wellnessguide.se/Nyheter/plotsligt-har-var-magnolia-forvandlas...

Presentation

Charlie& friends- Design med funktion vill bjuda på klokhet, kärlek,
kunskap och kreativitet. I form av små intervjuer, tips och vackra stilleben.



Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

CHARLIE & FRIENDS SÄLJER

SKRIV PYSSELTIPS

CHARLIE SKRIVER

SKRIVUPPDRAG

PRESS CHARLIE

PRESS POPPE

CHARLIES ÄNGLAR

CHARLIE MUSIK


Ovido - Quiz & Flashcards